nieuw verleden - Willem Hoogeveen

kunstroute

Foto: Willem Hoogeen - 2007
Foto: Wilem Hoogeveen
Foto: Willem Hoogeveen - 2007

Mensen

Of de aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen vroeger anders was? Misschien liepen de mannen toen vooral achter de vrouwen aan. Tegenwoordig kunnen vrouwen net zo goed achter mannen aanlopen als andersom. Tijden veranderen.

Waardoor de dingen veranderen, dat weet ik eigenlijk niet. De tijdgeest? De ontwikkeling van het menselijk bewustzijn?
Wij denken tegenwoordig dat we als mensen onze eigen zelfgekozen gang gaan. Maar is dat eigenlijk wel zo? Waarschijnlijk zijn we veel meer de speelbal van de natuur dan we durven toegeven.De wind.
De wind heeft altijd een grote rol gespeeld op het platteland. En in het platte Flevoland natuurlijk ook. Als ergens de wind vrij spel heeft, dan is het hier wel.
We kennen natuurlijk de haan op de kerk, en vlaggetjes op bruggen en schepen. We hebben altijd de richting van de wind willen zien, alsof we daarmee de wind een beetje in bedwang konden houden. Maar de wind speelt met ons, en geeft ons richting, nooit andersom.

Ik heb een windvaan gemaakt. Natuurlijk ook om de windrichting te laten zien, maar vooral om het spel tussen mannen en vrouwen. Prachtig is het om te zien hoe ze steeds veranderen ten opzichte van elkaar. Als de wind uit het Noorden of Zuiden komt, dan rennen ze naast elkaar, als gelijkgestemden. Het poldermodel!
Als de wind van links of rechts komt, dan rent de een de ander achterna, of andersom. En soms, bij ingewikkelde winden, staan ze opeens tegenover elkaar, alsof ze een conflict hebben dat ze willen oplossen. Of dat al hebben gedaan! Klaar voor een grote vrijpartij.
Soms gaan ze gewoon allebei hun eigen richting. Druk, druk, druk met onszelf.De kracht tussen de seksen is een van de grootste natuurkrachten die bestaan. En als je eenmaal deze twee windvaanmensen achter elkaar aan hebt zien rennen, dan zie je ze ook in het echt: rijdend in de auto kijken de mannen naar de vrouwelijke bestuurders die ze inhalen, lopend op straat kijken de mannen de vrouwen na, en andersom. Het leven is mooi!

Willem Hoogeveen, 2007