nieuw verleden - Anthea Simmonds

kunstroute

Foto: Witho Worms - 2006
Foto: Fred van Welie - 2006
foto: Fred van Welie - 2006

Foto: Michel Bongertman - 2006

Foto: Michel Bongertman - 2006
Foto: Michel Bongertman - 2006

Foto: Michel Bongertman - 2006

Foto: Michel Bongertman - 2006
 

Meetpunt

Een meetpunt is een door landmeetkundigen vastgestelde plaats waar vanuit de omgeving gemeten kan worden: hoogte en afstand. Een kleine aluminium knoop met de aanduiding ‘meet-punt’, verankerd in de grond.Ik kwam er een tegen, zo’n heel klein metalen meetpunt. Ik stond erop. Door daar te staan, op dat punt, werd ik me opeens heel scherp bewust van de ruimte, zijn volume, mijn fysieke aanwezigheid, mijn volume, het uitzicht, deze tijd; van het Hier en Nu. Een kunstenaar wil iets zeggen over de tijd waarin hij/zij leeft. Ik heb daarom een ijkpunt gemaakt, een meetpunt. Niet alleen plaats, maar ook tijd wordt hiermee gemeten en geijkt: Here – Now.

Het meetpunt in het Knarbos heeft een diameter van 1,95 m.

Het werk zal heel lang blijven staan. De natuur kan er wel zijn invloed op uitoefenen, met mos en gras, vorst en zon, het raakt overwoekerd; het werk zal steeds meer schuilgaan achter begroeiing en de wandelaars zullen het kunstwerk bij toeval ontdekken.
Als je dit kunstwerk tijdens een wandeling tegenkomt, dan weet je niet wanneer het is gemaakt en door wie. Het had vroeger gemaakt kunnen worden, maar ook nu. Misschien zelfs in de toekomst: de vorm doet namelijk ook een beetje denken aan een vliegende schotel. Door het kijken naar het object met de woorden Here en Now, ben je je opeens heel bewust van het NU. En misschien vervolg je de wandeling met een geïntensiveerde blik.

Anthea Simmonds, 2006