nieuw verleden

kunstroute

klik hier voor INFORMATIE over inzendingen 2010

In 2006 is de Kunstenaars Vereniging Flevoland begonnen met het realiseren van een bijzondere kunstroute, een route langs het lange afstandswandelpad, 'Het Pionierspad'. Elk jaar worden er nieuwe kunstwerken gerealiseerd.

Het bijzondere van de kunstroute is, dat de kunstwerken nauwelijks worden beheerd - ze worden min of meer met rust gelaten, overgeleverd aan de krachten van de natuur. De kunstwerken groeien daarmee terug in het verleden, want ze vervallen, raken overwoekerd en worden ouder dan ze feitelijk zijn. Na verloop van tijd ontstaan er objecten waarvan niet met zekerheid is te zeggen uit welke tijd ze stammen of wat ze betekenen en waarvoor ze dienen - raadselachtige plaatsen.

De KVF is in 2006 met het project begonnen, met de eerste 5 werken in het Knarbos. In 2007 werd de tweede serie gerealiseerd, ook in het Knarbos. Op het Ketelzwerfpad, vlakbij Nagele, zijn een groot aantal werken van Willem Hoogeveen en Cor Sonke te vinden, dicht op elkaar. Dat stukje van de kunstroute zou je 'Nieuw Verleden avant la lettre' kunnen noemen, aangezien die werken er al stonden voordat de KVF met het project begon. Deze werken zijn toch op deze website te vinden, omdat de aard ervan overeen komt met het idee dat de KVF met Nieuw Verleden beoogt: de geschiedenis van Flevoland een toekomst* geven. (* ga met de cursor langs de foto's om ze in kleur te zien)

In september 2008 zijn de nieuwste 5 kunstwerken gerealiseerd in het Kamperhoekbos, dat is het bos in Zuidelijk Flevoland net voor de Ketelbrug. In 2009 worden er 4 kunstwerken gerealiseerd in het Knarbos. In 2010 beogen we de route verder te ontwikkelen in het Voorsterbos. In 2010 willen we ook het Knarbos en natuurpark Lelystad met elkaar kunstwerken aan elkaar verbinden.

Foto: Willem de Wolf