nieuw verleden - Rosanne van Klaveren

kunstroute

Foto: Rosanne van Klaveren - 2008
verspeide flyer - 2008
Neergestorte UFO?
Dronten
Op woensdagnacht is in het Kamperhoekbos een nog ongeїdentificeerd object neergestort. Een hevige storm ontwortelde bomen en onderbrak voor een aantal uren de stroomvoorziening. Het object dat neerstortte wordt omringd door geheimzinnigheid.
In de vroege ochtend zette het NVNV donderdag de directe omgeving van het neergestorte object af. Mannen in witte pakken verichtten sporenonderzoek. Zij wilden geen uitspraken doen over de aard of de oorsprong van het neergestorte voorwerp. Het object dat zich deels in de grond heeft geboord lijkt door haar ronde vorm op een reddingsboei of een UFO. Ten tijde dat deze krant naar de drukker ging, kon de plaatselijke recherchedienst nog niet met een verklaring naar buiten treden. Het beheer Flevolandschap, dat in de loop van de donderdagochtend ter plaatse was om een aantal populieren om te zagen, noemde de situatie “op zijn minst curieus”.
Dhr. A. Verbist (20 jaar) reed na een nachtelijk verblijf in Emmeloord lang Swifterbant en was getuige van de inslag. “De storm was verschrikkelijk. Ik moest mijn auto langs de kant van de weg zetten. Plots zag ik een fel licht tussen de hoogspanningsmasten. Een paar seconden lang hoorde ik een akelige pieptoon, die werkelijk door merg en been ging. Opeens ging de storm weer liggen. Ik vroeg mij af of het wel echt gebeurd was. Totdat ik al die geruchten hoorde.”
Verschenen op 12 september 2008, Flevopost
Foto: Michel Bongertman - 2008
Foto: Michel Bongertman - 2008
Foto: Willem de Wolf - 2009
Foto: Willem de Wolf - 2009
Foto: Willem de Wolf - 2008
Foto: Willem de Wolf - 2008
Foto: Willem de Wolf - 2008
Foto: Willem de Wolf
Foto: Willem de Wolf - 2008
Foto: Willem de Wolf - 2008
Foto: Hein Walter - 2008
Foto: Hein Walter - 2008

Foto: Michel Bongertman - 2009

Foto: Michel Bongertman - 2009

 

Nieuw Verhaal

Ik werk als kunstenaar met verhalen. Ik ben van mening dat niet alleen de individuele mens maar ook omgevingen en gemeenschappen hun identiteit aan verhalen en herinneringen ontlenen. Om voor het Kamperhoekbos een nieuw verleden te creёeren, lanceerde ik daarom een nieuw verhaal.

Bij de wortelpartij van een omgewaaide boom heb ik een houten object ingegraven.  Het is zo geёnsceneerd dat het net lijkt alsof het met grote kracht is neergestort. Door haar ronde vormen lijkt de sculptuur wel wat op een reddingsboei of een UFO. Wat is hier gebeurd? Waar komt dit vlieg- of vaartuig vandaan?

Mannen in witte pakken hebben sporenonderzoek gedaan. Posters op openbare locaties en huis-aan-huis verspreide flyers roepen op tot getuigenissen van het inslagmoment. De locale krant geeft tijdens drie opeenvolgende weken verslag van de gebeurtenissen en scholieren van een Drontse basisschool laten de fantasie de vrije loop. Op de website www.verhaalprojecten.nl/nvnv komen deze verhaalelementen samen. In mijn manier van verhalen vertellen, biedt ik prikkelende ingrediёnten aan zonder een vast verloop te dicteren.  Liever stimuleer ik de eigen fantasie en beleving.

Rosanne van Klaveren - 2008

www.verhalenprojecten.nl